Object: Hemsterhuisbrug
Plaats: Den Haag
Opdrachtgever: Dysto
Startdatum: 20-maart-2022
Looptijd: 2 jaar
Oplevering: eind februari 2024
Een bijzondere uitdaging voor EPC en van der Zalm, het beweegbaar maken van de Hemsterhuisbrug die ooit een handbediende evenwijdige draaibrug is geweest.
Het object Hemsterhuisbrug heeft een historische achtergrond, voor Den Haag is het object een prestatie en heeft de brug door zijn maker De metaalpletterij en ijzergieterij L.I. Enthoven & Co
De Hemsterhuisbrug is een echte blikvanger in de Haagse Binnenstad. Dankzij de inspanningen van de Stichtingen Haags Industrieel Erfgoed (SHIE), Joods Erfgoed Den Haag, SOS Den Haag, samen met de bewonersorganisaties Kortenbos en De Groene Eland en de rondvaartorganisaties de Ooievaart, Willemsvaart, Hollandse Vloot en Salonboot wordt de brug weer in oude glorie hersteld. Koos Havelaar, voorzitter van SHIE, heeft zich verdiept in de geschiedenis van de brug.
Als medeauteur van het boek ‘De metaalpletterij en ijzergieterij L.I. Enthoven & Co’, weet Koos veel te vertellen over de historie van de brug: “De Hemsterhuisbrug is 1 van de 2 bruggen in Den Haag die nog zijn gemaakt door de firma Enthoven”, vertelt hij. “In de 19e eeuw was de metaalindustrie erg belangrijk voor Den Haag. Bij de firma Enthoven werkten toen zo’n 700 mensen. Sinds 1904 is deze grote ijzergieterij en pletterij uit de stad verdwenen, pas in de jaren 1980 vertrok de laatste metaalindustrie uit de stad.”
Sfeer en kwaliteit
Het historisch straatmeubilair uit de tijd van Enthoven zoals lantaarnpalen, hekwerken, bruggen en banken is nog zichtbaar en herinnert aan deze tijd. “Dit industriële erfgoed voegt sfeer en kwaliteit toe aan de historische binnenstad,” vindt Koos.
Op de Veenkade wordt de Hemsterhuisbrug uitgehezen. De brug wordt gerenoveerd en het draaimechanisme hersteld.